Andor von Barsy

De films en foto’s van de van oorsprong Hongaarse filmmaker en fotograaf Andor von Barsy (1899-1965) geven een eigen kijk op de stad Rotterdam van voor WO II. De films zijn de afgelopen jaren boven water gekomen uit de collecties van het Gemeentearchief Rotterdam, EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De foto’s zijn recent gevonden in het archief van Stichting Havenbelangen, dat zich in het Gemeentearchief Rotterdam bevindt.

Vanaf 15 januari 2011 is in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Andor von Barsy Fotograaf in Rotterdam te bezichtigen. In ruim 100 foto’s van Rotterdam van vóór WOII zien we moderne constructies en havenactiviteiten op en rond een overvolle Maas.

Zijn dynamische foto’s zijn met hun spannende lijnenspel soms bijna abstract en meten zich met werk van internationaal gerenommeerde fotografen van de Nieuwe Zakelijkheid. De tentoonstelling is tot en met 3 april 2011 te bezichtigen. www.nederlandsfotomuseum.nl

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin Frits Gierstberg, hoofd Tentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum, het fotografische werk van Von Barsy analyseert en in de context van de internationale ontwikkelingen in de fotografie en film van die tijd plaatst. Met ruim 100 foto’s van Von Barsy. Prijs € 25,00, verschijnt bij Jap Sam Books, ook te koop in de museumwinkel en online shop.

bron: website van de Gemeente Rotterdam