IN MEMORIAM: Na het overlijden van Peter Marcuse in 2017, is deze website een herinnering aan zijn leven en werk.

Peter Marcuse (1933) woont en werkt in Amsterdam en heeft de fotografie en typografie opleiding aan de Rietveld academie in Amsterdam en kleurfotografie bij Studio Colorama in Lausanne, Zwitserland gevolgd.

Hoewel aanvankelijk autonoom fotograaf heeft hij mede zijn door de affiniteit voor typografie veel met artdirectors en ontwerpers samengewerkt om zich tenslotte weer op autonome fotografie te richten, zonder dat dit werken in opdracht in de weg staat.

Werk in opdracht bestaat de laatste 10 jaar uit het verbeelden van begrippen of gedachten in metafore beelden.
Heeft eerder als grafisch vormgever huisstijlen en catalogi ontworpen en publiceert tegenwoordig op het gebied van industrieel erfgoed, over onderwerpen die vaak gerelateerd aan zijn fotoarchief, dat zeer omvangrijk is.

In zijn fotografie komen lichtbehandeling en compositie op de eerste plaats, wat in zwart-wit foto’s tot steeds herkenbare beelden met een grafisch accent leidt.
Door zijn voorliefde voor letters en tekens, gaat er van zijn fotografie in kleur een opmerkelijke signaalwerking uit.
Als rode draad loopt door zijn oeuvre het onderwerp ‘mens en werk’, vanaf zijn eerste opdrachten voor bedrijven tot en met het vele werk voor Randstad Uitzendbureau over een lange periode.