Sue Jones - Project Amenos

Het dagelijks leven zit vol tegenstellingen en dat houdt fotografe Sue Jones in hoge mate bezig. Zowel de filosofie der oude grieken, bijbel als oosterse spiritualiteit helpen haar die zoektocht te visualiseren.
Fotografische beelden manifesteren zich ook als gevolg van tegenstellingen, namelijk licht en donker. Vandaar dat het medium fotografie zich er optimaal voor leent om in het project 'Amenos' ons daarvan bewust te maken en een tip van de sluier op te lichten.

We zien een 'negenluik' voor ons.
In het centrum staat een mooi geportretteerde engel, symbool van het goede, maar ze toont zich kwetsbaar en haar oogopslag is gespannen dus ga je twijfelen.
Met de daaronder afgebeelde lieve duivel is het niet anders, is deze jongen wel een duivel of wil Sue ons dat laten geloven door haar keuze van zijn outfit.
In de bovenste foto lijkt de man zich onbewust van wat er speelt en heeft zich aan Eva overgegeven. De slang houdt Eva in haar greep en Eva toont zich wel bewust van alle narigheid die daar uit zal volgen. Of dat werkelijk zo is blijft een persoonlijke interpretatie en het lijkt er op dat Sue ons wil aansporen om door zelfreflectie wellicht tot een ander oordeel komen.

De 'bij-illustraties' kunnen ons daarbij helpen. Boedha rechtsboven, symbool van spiritualiteit verloor al z'n hoofd en de hand links op het bed; genot of wanhoop we mogen het zelf zeggen.
De linker-voet waarvan de voetzool secundair verwijst naar onze organen en verborgen frustraties uit ons verleden afgezet tegen het aangewaaide veertje rechts, als een symbolische voorbode van onze verlossing. Zover is het echter nog niet want in de foto links onder zie ik het lichaam als offer en de omgevallen beker rechts als middel daartoe.

Conclusie: Sue Jones maakt het ons niet al te gemakkelijk en dat is maar goed ook.

Peter Marcuse, fotograaf en publicist, Oud-dir. Kunstacademie 'Vredeman de Vries'
in Leeuwarden. Amsterdam, mei 2007