Marcel Valkema

Marcel Valkema (1971) is een fotograaf die het bekende gezegde - één foto zegt meer dan duizend woorden - helemaal waar maakt.
Onverschillig welk onderwerp, elk beeld heeft wel iets te vertellen soms zelfs met een 2e laag. Dat ontdek je bijvoorbeeld in de opname met de snelle boot en stoere mannen, het thema waar het eigenlijk om draait, maar dat scherp contrasteert met een in de achtergrond eenzaam dobberende visser. Zelf bedacht hij het onderschrift "niets gevangen".

Marcel's fotografie werkt zeer suggestief; het beeld met de aanstormende ruiters lijkt wel een trailer voor een spannende Western, het is maar goed dat de aanstormende ruiters het beeld uit galopperen.
Zelfs een verchroomd keukenapparaat geeft je een prettig hightech gevoel en wie oordeelt dat het maar om een technische opname gaat, moet het zelf maar proberen. Ook met de digitale middelen van nu is het nog steeds een heel karwei om er iets moois van te maken.

Voor wie mocht denken dat hij alleen 'maar' goed in het maken van technische opnamen is, weet wel beter als hij of zij naar een van zijn 'oude' opnamen heeft gekeken; de zwart-wit foto van de zuilen van de St-Paul Cathedral in London. Voor mij in elk geval een bewijs van visie en gevoel voor compositie en daar gaat het in eerste instantie om.

De op de Paasmarkt in Schagen gefotografeerde dikbillen lijken figuranten in een documentaire film en je proeft hier dat er sprake van regie is.

Fotografie is immers meer dan kijken alleen en wordt pas interessant als er iets vast te leggen is waar anderen aan voorbij zouden gaan. Het gekke alleen is dat de foto's van Marcel juist het tegengestelde oproepen; het zijn niet alleen boeiende foto's, maar bij het zien er van ben je er direct mee vertrouwd en je weet dat het goed is.

Peter Marcuse, fotograaf en oud directeur Academie voor Beeldend Kunstonderwijs in Leeuwarden