Amsterdam Wereldboekenstad

Amsterdam heeft een eeuwenoude traditie op het gebied van het boek. In 1506 vestigde de eerste boekdrukker zich in Amsterdam en werd het startsein gegeven voor het ontstaan van Amsterdam als boekenstad.

Vreemdelingen hadden toegang tot het Amsterdamse gilde van het boekbedrijf. Dit was bijzonder, omdat deze machtige beroepsorganisaties veelal gesloten waren voor vreemdelingen. Daarnaast hadden boeken hier weinig te vrezen van overheidscensuur. In Amsterdam werden boeken uitgegeven die in andere landen verboden waren. Zo kon het gebeuren dat Amsterdam uitgroeide tot het centrum van het internationale boekenbedrijf.

Vooral in de Gouden Eeuw staat Amsterdam bekend als een vrijplaats van het boekenvak. En niet alleen voor de Lage Landen. Amsterdam heeft altijd zijn poorten geopend voor schrijvers die op de vlucht waren voor onderdrukking. Een traditie die - door de open houding van het boekbedrijf - ervoor gezorgd heeft dat de stad altijd bruiste van schrijvers, drukkers, boekhandels, uitgevers en antiquariaten.

Nederland - en met name Amsterdam - werd zo het epicentrum van waaruit boeken werden gedrukt en verspreid. En Amsterdam is altijd de spil van het Nederlandstalige boekenbedrijf gebleven. Wie langs de grachten loopt kan zich verlustigen aan talloze boekhandeltjes en antiquariaten. Bijna alle grote uitgeverijen zijn in Amsterdam gevestigd, je moet werkelijk je best doen om niet een schrijver tegen te komen op straat of in één van de bruine cafés en er is geen avond zonder een optreden of debat op de talrijke literaire podia van Amsterdam.

Omdat er zoveel te doen en te beleven is op boekgebied in Amsterdam, hebben de diverse instanties zich al vroeg gerealiseerd dat samenwerking absoluut noodzakelijk is. De sterke infrastructuur die Amsterdam als boekenstad kenmerkt, is te danken aan de hechte verbondenheid van de verschillende boekhandels, uitgevers en literaire podia met elkaar.

De internationale wortels van Amsterdam Boekenstad zijn nog steeds zichtbaar aanwezig in de grote hoeveelheid vertalingen van buitenlandse boeken, de actieve inzet van fondsen om het Nederlandse boek te promoten in het buitenland en de aanwezigheid van buitenlandse boekhandels in de stad. Daarnaast genieten een aantal in Amsterdam gevestigde internationaal opererende uitgevers wereldwijd een grote reputatie.

Amsterdam is van oudsher een stad van papier en inkt. Een open boek waar schrijvers, uitgevers, drukkers en denkers altijd welkom waren. De politieke situatie van de afgelopen jaren in Amsterdam en de rest van de wereld vraagt erom een open houding te stimuleren. Een open houding die laat zien dat Amsterdam haar titel als boekenstad en vrijhaven van het woord ook nu nog waard is.

BRON: Gemeente Amsterdam