Expositie 'Vrouwenklompen'

Pressrelease dated 1992

Het is niet toevallig dat een foto-expositie met als thema "vrouwenklompen" gehouden wordt in het klompenmuseum te Noardburgum, waar ook de klompenmakerij van Scherjon gevestigd is.

De vakterm "vrouwenklompen" komt immers uit de klompenmakerij en is een aanduiding voor de schoenmaten 36 t/m 40 of klompenmaten 24, 25 en 26 gedragen door vrouwen.

Tussen het maken en thans exposeren van foto's ligt een periode van bijna 20 jaar landleven van de oorspronkelijk Amsterdamse fotograaf en
vormgever Peter Marcuse.

De getoonde fotografie heeft alles te maken met een tendens uit het begin van de zeventiger jaren, een verlangen om de grote stad met z'n gehaastheid, vervuiling en toenemende onveiligheid de rug toe te keren.

Als vanzelfsprekend lijkt dan het leven buiten de stad de oplossing.
Een herontdekldng van het leven op het platte land waar alles goed is.
Ofschoon men naar verloop van tijd beseft, dat ook daar niet alles bij het oude blijft, gaat er toch een positieve impuls van uit.

Kennismaking met wat de natuur kan bieden, tradities en ambachten vinden o.a. z'n weerslag in het modebeeld in de stad.
Een voorbeeld daarvan, is de verkoop van klompen in een trendy warenhuis in Amsterdam (De Bijenkorf), maar dan zilverkleurig gespoten.
Zoals gezegd zijn toen ook de meeste foto's gemaakt. Veelal fotomodellen (zie de gelakte nagels) lopen voor het eerst, maar wel zelfverzekerd op klompen, al dan niet tuinierend of paarden verzorgend alsof ze niet anders gewend zijn.

Is de plaats van de expositie niet toevallig gekozen, wel is het bij toeval dat het gekozen tijdstip samenvalt met de terugkeer naar de stad Amsterdam van de maker van de foto's.
Vol ervaringen en herinneringen aan het leven op het Friese platteland.
Dat geldt zeker ook voor het ambacht bij uitstek, de klompenmakerij. Niet zo maar een bewerkt stuk hout,
maar een goede Friese combinatie vanfamilie traditie en kwaliteit, nu op moderne wjJze vormgegeven.
Niet uitsluitend een promotieartikel voor toeristen, maar dagelijks nog gedragen, óók door vrouwen en moge dat nog lang zo blijven.
Deze expositie "loopt" vanaf nu, de gehele zomer door tot en met 26 september (einde zomertijd),
waarbij nog te vermelden is het bruisend optreden van de volksdansgroep ''De Pierewaaiers" uit Nijmegen (al eerder in Friesland opgetreden)
op zaterdag 5 september en hoe kan het ook anders, natuurlijk op klompenl

Noardburgum, 14juli 1992.