Dokters en hun hobbies

Hans Berkhout groeit op in Zaandam. Om precies te zijn op Westzijde 81 waar zijn vader in 1942 een huisartsenpraktijk begon. Het pand dat onlangs de status van rijksmonument verwierf wordt uitvoerig beschreven door Pieter Helsloot in een zo juist gepubliceerd artikel " Doktershuizen aan de Westzijde ", uitgave nr.24 van het blad Zaans Erfgoed.
Zijn zoon wordt ook arts, studeert af in 1971 en emigreert naar Canada, het geboorteland van zijn vrouw. Na in Calgary de vereiste co-assistentschappen vervuld te hebben vestigt hij zich in 1973 als zelfstandig huisarts. Het bevalt hem er goed met de prachtige natuur dichtbij, voldoende culturele mogelijkheden, tussen vriendelijke mensen. Is vorig jaar gestopt met zijn drukke praktijk.
Heeft nu meer tijd over voor zijn grote hobby als fotograaf.

Op enig moment vraagt hij zich af wat z’n collega’s eigenlijk als hobby hebben en gaat aan de slag. Het resultaat is verrassend en divers. Kiezen voor zwart-wit versterkt het documentaire karakter van het gekozen thema.
Er is duidelijk niet gekozen voor extreme camerastandpunten, de boodschap blijft hierdoor duidelijk overeind. De resultaten druppelen binnen uit Canada en het eind is hopelijk nog lang niet in zicht.