Gelderland

Ik ben klompen fan.
Mensen die mij kennen, horen altijd al aan het geluid van mijn klompen dat ik het ben die aan kom lopen
In mijn oude tuinklompen zit een groot gat in de zool, dus op zoek naar een nieuwe set. Ik wilde ze heel graag ongelakt en dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Maar het is gelukt!

Bij de klompenboer is duidelijk geworden waarom ik bij de Welkoop, Boerenbond en tuincentra geen blank houten klompen kan kopen. Retailers willen de onbewerkte klompen niet verkopen omdat ze verkleuren en omdat er door het passen en terugzetten vlekken op komen. En dat koopt de consument niet. Vandaar dus dat je in de winkels alleen hoogglans gelakte klompen aantreft.

Form follows function. En dat levert bij klompen een prachtig product op! Mijn nieuwe klompen zijn damesklompen, Trip klompen is de officiële benaming. Aan de bovenkant is het hout dieper uitgesneden zodat de bovenkant niet op de wreef drukt. Wat lelijke bobbels op je voet kan veroorzaken en dat willen vrouwen natuurlijk niet.
om te voorkomen dat je voet uit de klomp slipt bij elke stap, wordt er een leertje op getimmerd. Heel mooi met 2 kopspijkertjes. De plek & de lengte van het leertje is maatwerk, dus wordt er door de klompenmaker ter plekke op getimmerd. En doordat ze niet gelakt zijn zie je de mooie tekening van het hout. Ze zijn prachtig! Maar oordeel vooral ook zelf…

Draagklompen worden nog steeds in eigen land gemaakt. Omdat Wilgenhout waar ze van gemaakt worden, niet verkrijgbaar is in China. En omdat de Chinezen niet in staat zijn om in het stuk hout een mooi voetbed te maken. Ze komen niet verder dan een recht rond gat boren, meer geschikt voor afgebonden Chinese ‘klomp’voetjes.
Bij de decoratieklompen – voor plantjes en meer van dat soort werk – en de kleine sleutelhangerklompjes is dat rechte gat geen probleem, dus die worden wel in lage lonen landen gemaakt.

Ook op zoek naar klompen – gelakt of ongelakt?
www.klompjes.com

tekst en fotografie: Tineke van den Polder

zie ook: Studio Magnolia www.studiomagnolia.nl