Eelke Scherjon - In Memoriam


Eind zestiger jaren kwam ik voor het eerst in kontakt met de vader van Eelke Scherjon doordat ik op verzoek van Jaap Kooyman (Zaanse Schans), ook een bekende uit de wereld van de klomp, een partij trip klompen voor hem ophaalde. Bovendien kocht ik toen voor mezelf mijn eerst paar mooi met de hand beschilderde trip klompen.
Niet zo lang daarna overleed z’n vader en zette Eelke samen met z’n vrouw Marie niet alleen de klompemakerij voort, maar richten ook een klompen museum met bijbehorende expositieruimte in. Ze maakten er een succes van; vochten om het CE keurmerk te verkrijgen en wonnen meerdere keren de hoogste onderscheiding, de “Zilveren Klomp”.
Toen wij definitief naar Friesland verhuisden kwamen we er vaker, want klompen slijten bij gebruik en dat is zo ongeveer het enige nadeel wat je kunt bedenken.
Na bijna 20 jaar in Menaldum gewoond te hebben, keerden we weer naar de randstad terug.
Eelke bood me genereus aan om bij hem in Noardburgum te exposeren ter gelegenheid van ons vertrek uit Friesland. Dat was een leuk idee van hem. Als thema had ik “vrouwenklompen” gekozen, een term uit de klompenmakerij. Voor de opening had hij ook nog de volksdansgroep de “Pierewaaiers” uit Nijmegen uitgenodigd voor een optreden. Het werd een bijzonder afscheid van Friesland met veel herinneringen.
Het logo met het gestileerde paar klompen dat ik voor de affiche had ontworpen werd nadien door Eelke geadopteerd om deel van z’n huisstijl uit te gaan maken.
We zijn in het begin nog vaker in Noardburgum terug geweest en groot was de schok toen wij vorige week heel onverwacht het overlijdensbericht ontvingen.
Helaas konden we door persoonlijke omstandigheden de uitvaart niet bijwonen. Graag had ik aan Eelke’s wens voldaan, om aanwezig te zijn en wel op de tripklompen die ik al die jaren zuinig bewaard heb.
We wensen Marie en de kinderen in de komende tijd heel veel sterkte toe, om hun verlies te verwerken en mogen hopen dat er een zesde generatie klaar zal staan om de opengevallen plaats in te nemen.
Nen en Peter Marcuse